2011.12.20.
15:16

Írta: robinn

Megjelent az Ubuntu 11.10, kódnevén: Oneiric Ocelot. .:

 A  tegnapi napon, azaz október 13.-án a délután folyamán, megjelent az ütemtervnek megfelelően az Ubuntu legfrissebb kiadása a 11.10, kódnevén az Oneiric Ocelot. Előzőleg, október 10.-én az Ubuntut fejlesztő cég, a Canonical sajtóközleményében hivatalosan is közölte, hogy a legújabb kiadás az ütemtervnek megfelelően csütörtöktől elérhetővé teszik mindenki számára. A szokásoknak megfelelően ez a kiadás is tartogatott számos újdonságot.

 

robinn25: Asztal.png

 

 

Letöltési lehetőségek:

32 bites változat

torrent | Frankie | Weblappark | FSN.hu | Hollandia | Svédország | main

64 bites változat

torrent | Frankie | Weblappark | FSN.hu | Hollandia | Svédország | main

 

 Ez a kiadás már az új Unity felületre alapul, amely nem más mint a már ez év áprilisában kiadott Ubuntu 11.04 kiadásban megtalálható Unity tovább fejlesztett és javított verziója. A Unity a 11.04-es kiadástól vált az Ubuntu alapértelmezett grafikus felületévé. Ebben a kiadásban számos frissítés mellet a hardveres gyorsítást nem támogató gépeken is elérhető az Unity felülete. Az Ubuntu  továbbra is a Gnome  asztali környezetre épül. Ebben a kiadásban már  az új Gnome 3.2 kiadás található, ennek köszönhetően a felhasználok számára, az asztali környezett legfrissebb alkalmazásai érhetőek el. Ebben a kiadásban a fejlesztők törekedtek arra, hogy a legújabb felhasználói felületet, a GNOME Shell-t a lehető legjobban integrálják. Ez viszont alapértelmezettként nincs telepítve de egy egyszerű terminálban kiadott parancs segítségével bárki telepítheti és kipróbálhatja. Ezen kívül természetesen lehetőség van  más asztali környezet és felhasználói felület telepítésére egyaránt. A számos újítás és javítás közül kiemelhető:

- A Dash színének automatikus változása a beállított háttérképhez megfelelően:

 

robinn25: Dash szin változás -1.png

robinn25: Dash szin változás-2.png

 

-  A Dash-ben részletesebb keresést elősegítő opciók: alapértelmezett, alkalmazások, fájlok és mappák valamint a zene gyűjteményben való keresés,

 

robinn25: Dash keresés.png
robinn25: Keresés-1.png
robinn25: Keresés-2.png

 

- A Dash  indítására szolgáló kis Ubuntu ikon felső panelról történő áthelyezése a bal oldalon található Indító pultra:

 

robinn25: Ubuntu logo.png

 

- Megújult az alkalmazás ablak választó is:

 

robinn25: Alt-tab.png

 

- Az indító pultban alapértelmezettként megtalálható  Rendszerbeállítások menüpont (amely a kikapcsoló gomb előugró menüjében is megtalálható):

 

robinn25: Rendszerbeállitások.png

 

-  Megújult kinézettel és elérhetőségekkel rendelkezik a Megjelenés menüpont:

 

robinn25: Megjelenés.png

 

 

A legfrissebb Ubuntu kiadásban megújult a Szoftverközpont - amely segítségével leegyszerűsödik az alkalmazások telepítésére illetve eltávolítása - kinézete illetve szolgáltatásai. Az új felületen még egyszerűbben lehet megtalálni a népszerűbb alkalmazásokat. Ebben a kiadásban a már előzőleg értékelt alkalmazásokat visszamenőleg is lehet változtatni vagy kiegészíteni abban az esetben ha a felhasználó véleménye megváltozott volna például több tapasztalat birtokában az adott alkalmazásról.

 

 

robinn25: Ubuntu szoftverközpont.png
robinn25: Ubuntu Szoftverközpont -Alkalmazás telepités.png

 

 

További fejlesztések történtek az Ubuntu saját beépített online fájltárolási  és adatszinkronizációs megoldása az Ubuntu One. Immár a régebben elérhető 2 GB tárhely helyett ezentúl 5 GB online tárhely érhető el ingyenesen a felhasználok számára. Természetesen lehetőség nyílik még több tárhely kapacitás bérlésére is pénz összeg ellenében amely havi 3,99 USD (vagy évi 39,99 USD) áron további 20 GB online tárhelyet jelent.  Ugyancsak újdonságnak számít az Ubuntu One online elérhetőségének biztosítására  szolgáló  az Ubuntu mellet más operációs rendszerekre elérhető natív kliense, mint például Android és Microsoft Windows operációs rendszerek. A webes felület segítségével pedig a fájlokat bárhonnan, bármikor bármely korszerű operációs rendszer alól el lehet érni( https://one.ubuntu.com vagy http://ubuntuone.com ) .

 

robinn25: Ubuntu one.png

 

Az Ubuntu 11.10-ben helyett kapott egy már nagyon régen várt hasznos alkalmazás és funkció alapértelmezetté helyezése. Ez nem más mint a nagyon könnyen kezelhető biztonsági mentések készítésére szolgáló alkalmazás, a Déjà Dup. Az alkalmazás segítségével még a kezdő felhasználok a lehető legegyszerűbben pár kattintással végezhetnek rendszer mentést külső merevlemezre, FTP-n, SSH-n vagy WebDAV-on elérhető online tárhelyre és természetesen Ubuntu One -ba is. A felhasználó saját kezűleg elindított rendszermentése mellet az alkalmazás képes előre beállított időközönként automatikus rendszermentéseket elvégezni.

 

robinn25: Biztonsági mentés.png

Az alapértelmezett alkalmazások területén is történtek változások. Például a fentebb említett Déjá Dup  alkalmazás mellet,  a korábbi kiadásokban található alapértelmezett levelező klienst az Evolution-t , a Mozilla alapítvány által fejlesztett igen nagy népszerűségnek örvendő Thunderbird váltja.

 

robinn25: Thunderbird.png

Az Ubuntu 11.10 Oneiric  Ocelotban természetesen a legfrissebb Linux kernel kapott helyett szám szerint a 3.0.0.12 .

További információk:

- a Magyar Ubuntu Közösség sajtóközleményében itt.

- a Canonical cég hivatalos sajtóközleményében a Desktop verzióról (angol nyelven) itt.

- a hivatalos kiadási megjegyzésben angol nyelven itt .

Telepítés utáni teendők:

1 rész

2 rész                    

 

             

2 komment

Címkék: az ubuntu megjelent ocelot 11.10 oneiric kódnevén:

A bejegyzés trackback címe:

https://ubuntutouch.blog.hu/api/trackback/id/tr463478403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallari 2011.12.25. 22:44:27

Nem rossz, de a hallott tapasztalatok alapján egyelőre maradok az LTS-nél. A grafikus felület pedig helyenként erősen hajaz a KDE-re... :)

Szerintem egyébként szebb a KDE, mint a Gnome, de nekem nem jött be se a Kubuntu, se a Fedora, elég hektikusan működtek az atomstabil Ubihoz képest, úgyhogy maradok a Gnome 2.3-nál. Egyelőre jóval több is a téma rá (több, mint ezer), a 3.0 és afölötti még csak 100+ környékén jár. Legalábbis a Gnome look-on.

robinn 2011.12.27. 00:11:41

@hallari: Ebben igazat adok neked, ugyanez a tapasztalatom nekem is. Még nincs teljesen kiforva, kell még neki egy kis idő. Gnome3-ról csak annyit, hogy eddig bármivel is büvészkedtem nem jött össze úgy ahogyan szeretem volna (hardvergondok miat) vissszont a felülete jobban tetszik mint az Unity-é.
süti beállítások módosítása