2011.10.08.
12:54

Írta: robinn

Linux Mint 11 Katya (Tesztelve!): Probáltad már?

Linux Mint 11

Egyik nap gondoltam egyet és feltelepítettem a Linux Mint legújabb kiadását, (kódnevén: Katya) meglepetésemre egy egészen stabil és jól használható operációs rendszert kaptam, de ne rohanjunk ennyire előre. A Linux Mint egy olyan operációs rendszer amelyet modern és elegáns megjelenés, teljes multimédiás támogatás és rendkívül könnyen kezelhetőség jellemzi. Alapértelmezetten az Ubuntu operácios rendszerre épül és több különbőző grafikus környezetel is elérhető, mint például: XFCE, KDE, LXDE valamint létezik egy Linux Mint Debian Edition nevü is itt persze értelemszerűen a Debian rendszerre épülve. Úgyan úgy mint más operációs rendszerek ez is elérhető 32 bites illetve 64 bites arhitekturákra egyaránt.

Mikor eldöntöted melyik grafikus környezettel és arhitekturával szeretnéd kiprobálni/használni akkor még egy dolog van hátra mégpedig ki kell választanod, hogy a CD illetve a DVD verziót töltöd le. Mivel a Linux Mint a multimédiára van kihegyezve érdemesebb a DVD verziót letölteni mivel ez tartalmazza az összes multimédiás kodekeket, flasht és további extra alkalmazásokat, nem kell megijedni a DVD verzió alig egy 900 MB lemezkép.

Letöltés .:

Letölteni a hivatalos weboldalról tudod: http://www.linuxmint.com/download.php

Alapértelmezett alkalmazások .:

Alapjában véve a LinuxMint 11 Katya, az Ubuntu 11.04 Natty Narwhal kiadásra épűl ám mégis eltér a szoftverek terén is. Lássuk szép sorban mi található alapból a DVD kiadásban:

Grafika .:

Alapértlmezetten fotók és képek szerkesztésére a Gimp, képek és fotók rendezésére és megtekintésére pedig a gThumb alkalmazások állnak rendelkezésre.

 

robinn25: Kijelölés 009.png robinn25: Képek 010.png

 

Multimédia (Hang és videó) .:

Alapértelmezett zenelejátszóként megtalálható a Banshee 2.0 kiadása amely integrálva van a hangmenűbe úgyanúgy mint az Ubuntu 10.10 és 11.04 rendszerekben.

 


robinn25: banshee 2.0

 

Filmek illetve videók lejátszására három különbőző multimédiás lejátszot találunk alapértelmezetten. A Gnome player amely a magyar fejlesztésű mplayerre épűl, Totem multimédia lejátszó amely az Ubuntu rendszerek alapértelmezett multimédia lejátszója valamint a Vlc multimédiás lejátszó 1.1.9 kiadása amely alapértelmezetten képes akár HD videókat is lejátszani.

 

robinn25: GNOME Player robinn25: DTotem multimédia lejátszó robinn25: VLC médialejátszó

 

Internet .:

Alapértelmezett webbőngészőként a Firefox legújabb 6.0 kiadása található.

 

 

robinn25: Firefox 6.0

 

Üzenetkűldő kliensként megtalálható a Pidgin, amely segítségével több különbőző üzenetküldő szolgáltatásra is csatlakozhatunk egyszerre.

 

 

robinn25: Pidgin

 

 

Persze nem maradhat ki a fájlmegosztás szerelmeseinek szánt Transmission bittorrent kliens sem, de megtalálható még egy Giver nevű alkalmazás amely segítségével könnyen oszthatunk meg a számitógépen található állományok közül bármit.

 

 

robinn25: Transmission 021.png robinn25: Giver Recipients 018.png

 

Ide tartozik még, hogy az Ubuntu rendszerekben nem található alapértelmezettként egy IRC kliens sem. A Linux Mint esetében visszont igen: alapértelmezettként az Xchat IRC kliens telepűl.

 

 

robinn25: XChat: robert @ Linux Mint Server - -linuxmint-help (+mtnS) 020.

 

Iroda .:

Mint ahogy ezt linux operációs rendszereknél megszokhatuk alapértelmezetként a LibreOffice legújabb kiadása áll rendelkezésünkre ez a Linux Mintben sincs másképp.

 

 

robinn25: LibreOffice 023.png

 

Néhány újdonság .:

Szoftverkezelő .:

Megújúlt a LinuxMint szoftverkezelője amely több mint 30.000 alkalmazást tartalmazz. Leginkább a kinézette újjúlt meg így jobban áttekinthető az alkalmazások hada amely a rendelkezésünkre áll, kategoriákra bontva könnyebben és gyorsabban lehet keresni az alkalmazások között. Az előzőkhőz képest már az indításnál szembetűnő változásokat találhatunk: az alkalmazás lista betöltéséig egy kisebb animált grafikai elem jelzi a szoftver lista betőltését.

 

 

robinn25: Szoftverkezelő 002.png

 

 

A szoftverkezelő új témát kapot, nagyobbak lettek a különbözö kategoriákat ábrázoló ikonok valamint megjelent egy "Font" kategoria is amelyben rendelkezésünkre áll több mint 90 darab betűtípus.

 

 

robinn25: Szoftverkezelő 004.png

 

További újdonságnak számít az alkalmazások értékelése valamint leírhatod a véleményed az adott szoftverről magában a szoftverkezelőben.

 

 

robinn25: Szoftverkezelő 024.png

 

Frissítéskezelő .:

A Frissítéskezelő számos javításnak köszönhetően sokkal gyorsabban frissítí a rendszered, előszőr megnézi az internet sebességedet majd ezután tőlti le a hozzád legközelebb álló szerveről. Egy másik fontos frissítés a függőségek kezelése: a Frissítéskezelő használata közben csak az elérhető frissítések szerepelnek a listában ezek függőségei nem, ha mégis egy olyan frissítés érkezik amelynek függőségei vannak akkor azt egy felugró ablakban közli veled a további csomagok módósításaival (Telepítés/Eltávolítás) együtt.

 

 

robinn25: mintupdate.png

 

Asztal beállítások .:

A LinuxMint egyik jellegzetesége a terminálban megjelenő informatikai vicek illetve idézetek. Vannak olyan emberek akiknek ez tetszik, de vannak olyanok is akiknek nem, ha te az utóbbiak közé tartozol akkor egyszerűen kikapcsolhatod ezt a funkciót ha a Vezelőközpont ban az Asztal beállítások menüpontra lépsz és letíltod a Terminál menőben található Show fortune cookies opciót.

 

 

robinn25: Desktop Settings 007.png

 

Testreszabás .:

A LinuxMint egy másik jellegzetesége a személyre szabott hátterek, témák és ikonok. Alapértelemzetten 19 darab háttérkép található, de természetesen saját háttérképeket is használhatsz. Ezek között megtalálható a Pr09studio által készitett háttérképek valamint Gelsan által készített és alapértelmezetként beállított háttérkép.

 

 

robinn25: Megjelenés beállításai 008.png

 

 

További módósítások .:

  • Alaprendszer: Ubuntu 11.04 Natty Narwhal
  • Kernel: 2.6.38
  • Grafikus környezet: Gnome 2.32
  • Xorg 7.6
  • A Gwibber microblog kliens nem telepűl alapértelmezetként.
  • Az F-spot képmegjelenítő alkalmazást,a gThumb váltja.
  • A Rhythmbox zenelejátszót a Banshee 2.0 kiadásra cserélték.
  • A padevchooser, paman, paprefs, pavumeter és a pavucontrol el lett távolítva alapértelmezetként.
  • Az Openoffice irodai programcsomagot a LibreOffice váltja.
  • A Boot képernyő alapértelmezetten fekete nem tartalmazz semmilyen logót sem.

 

Összegzés .:

Telepítés után egy jól müködő, stabil és teljes értékű multimédiára kihegyezett operációs rendszert kapunk amelyet akár a Windows ellenfeleként is lehet emlegetni mivel csak egy kifejezetten egyszerű telepítés után semmi extra teendő nélkül bőngészhetjük az internetet, élvezhetjük videóinkat akár HD -ben is, hallgathatjuk kedvenc zenéinket, nézegethetjűk családi képeinket vagy akár dokumentúmokat is szerkeszthetűnk, webpublikációkat teheteünk közé. Bár kifogásolható, de nem a LinuxMint hibája, a Silverlightos videók megtekintése(gondolok itt például az rtlmost.hu található videókra) ami per pillanat enyhén szolva nehézkes, ezt leszámítva nem igen találunk benne kivetni valót. Így a végére maradt utolsóként megemlítve visszont nem utolsó sorban: az operációs rendszer ingyenes mint a legtöbb Linuxon alapúló operációs rendszer.

Bátran ajánlom mindenkinek egyszer probálja ki... Megéri...

Szólj hozzá!

Címkék: linux teszt ubuntu mint 11 katya

A bejegyzés trackback címe:

https://ubuntutouch.blog.hu/api/trackback/id/tr443287186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása