2011.12.20.
14:51

Írta: robinn

Megjelent az Ubuntu legújabb kiadása: 11.04, Natty Narwhal ! .:

A tegnapi napon megjelent az Ubuntu legújabb kiadása a 11.04, kódnevén: Natty Narwhal. Ez a kiadás valóban sok újdonságot és javítást tartalmazz, ezzek mellet kiemelkedően nagy a rendszer stabilitása és gyorsasága még egy viszonylag régebbi konfigurációjú gépen is mint  az enyém (Asus alaplap, AMD Athlon 2000 XP@1,67Ghz, EAH Radeon HD 3650 - 512MB és 1 GB ram). Ettől a kiadástól kezdve megszűnik az Ubuntu notebookokra szánt változata így az  Ubuntu Netbook Edition valamint az Ubuntu Desktop Edition összeolvad és egyetlen kiadássá alakul, egyszerűen csak Ubuntu néven.

 

robinn25: natty-asztal.png

 

 

Újdonságok .:


Új felhasználói felület: Unity .:

Ebben a kiadásban alapértelmezetként az új Unity felűlet kapott helyet. Volt olyan hír is,hogy nem teszik még elérhetővé még ebbe a kiadásba a sok javitatlan hiba miatt , visszont a rengeteg fejlesztőnek köszönhetően a hibák nagy része ki lett javítva illetve rengeteg olyan újítást tettek be amelyek segitik és gördülékenyebbé teszik a felhasználó részéről a mindennapi használatot. Azoknak akiknek nem tetszik az Unity felűlete, bejelentkezéskor beállítható a klaszikus Gnome felűlet alapértelmezetként amely nagyon hasonlít  az Ubuntu 10.10 -ben használt felhasználói felűlethez.

robinn25: natty-indító.png

 

A bal felső sarokban lévő ubuntu logó segítségével érheted el az alkalmazásokat kategorizálva, a menűben bármely kategoriára kattintasz, javaslatokat kapsz a további alkalmazások letöltésére.

robinn25: natty-ubuntulogo.png
robinn25: natty-ubuntulogo2.png

robinn25: natty-ubuntulogo3.png

 

Új Szoftverközpont opciók .:

Ettől a kiadástól kezdődően a Szoftverkőzpontban lehetőség nyilik az alkalmazások értékelésére és felúlvizsgálatára, amelyet aztán megoszhatnak a különböző közősségi hálozatokon a Gwibber  segítségével. Ez az opció természetesen csak akkor lehetséges ha a felhasználó rendelkezik egy Ubuntu Single Sign On felhasználói fiókkal. A Szoftverközpont sok változáson és javításon ment keresztül a lehető legjobb felhasználhatóság érdekében, úgy mint: teljesen integrált szoftver vásárlási munkafolyamat, jobb visszajelzést kap az alkalmazások telepítése / eltávolítása, alternatív keresési javaslatok valamint sokat javult a Szoftverközpont betöltési ideje.

.
robinn25: natty-szoftverközpont.png

 

Rendszer beállítások egyszerűen egy helyen: Vezérlőközpont .:

Mivel ez a kiadás már az Unityre epűl, így ezentúl az összes rendszerbeállító alkalmazást egy helyről lehet majd elérni. A Windowsról áttért felhasználóknak ez nem jelent majd akadályt mivel az ott található Vezérlőkozpont példájára az új kiadásban is szerepet kapott egy ilyen opció: Rendszerbeállítások néven. Ezt az opciót két féle képpen tudod elérni:

- Az ubuntu logóra kattintva a kereső mezőbe beírod a Rendszerbeállítások szót.

 

robinn25: natty-rendszerbeállítások.png

 

- A legegyszerűbb mód, hogyha a kikapcsoló gombra kattintva, kiválasztod a Rendszerbeállítások opciót.
robinn25: natty-rendszerbeállításokv2.png

 

Ubuntu One .:

Megújúlt az Ubuntu One szolgáltatás konfigurálási  felűlete, így azok a felhasználok is könnyeben fogják majd tudni használni akik még eddig nem használtak ilyen szolgáltatást. Ezt akár két helyről is elérheted: az baloldali dokkolóból is, vagy ha a kis boríték gombra kattintasz a jobb felső sarokban és ott választod ki az Ubuntu one menűt. Érezhetően gyorsabb lett a fájlszinkronizáció is.

 

robinn25: natty-ubuntuone.png

 

 

Munkaterűlet váltó .:

Ha a baloldali indító pulton kattintasz a munkaterűlet-váltó ikonra akkor az eddigiek helyet most az asztalodon fogod látni mind az összes munkaterűletet lekicsinyítve és egy kattintással választhatsz közűlűk.

robinn25: natty-munkaterűlet-váltó.png

 

Hangerőszabályzó: Új megjelenés .:

Új stilusú, modern megjelenést kapott a Hangerőszabályzó legördülő menűje:

 

robinn25: natty-volume.png

Banshee 2.0 integrálása .:

Az eddigi kiadásokban zenék lejátszására és rendszerezésére használt Rhythmbox zenelejátszot, a Banshee nem régiben megjelent 2.0 kiadása váltja. Ezt úgyanúgy mint az előzőtt el lehet érni a felső panelen található hangerőszabályzó menűjéből, úgyanitt tudod az alapvető kontrolálási műveleteket végrehajtani.

 

robinn25: natty-banshee.png

 

Firefox 4.0  .:

Ebben a kiadásba már a Firefox webböngésző legújabb változata a Firefox 4.0 található mint alapértelmezett webböngésző.

 

robinn25: natty-firefox 4.png

 

Libreoffice 3.3.2 .:

A Natty Narwhal-ban  az Openoffice irodai programcsomag helyett, a LibreOffice alkalmazás kapott helyet.

.
robinn25: natty-libreoffice.png

 

2.6.38-as Linux kernel .:

Az Ubuntu 11.04-ben már a legújabb 2.6.38-as  kernel kapot helyett.

 

Fríssített csomagok .:

Természetesen mint más kiadásokban, ebben is rengeteg csomag lett fríssítve. A legfontosabbak között: a legújabb X.org 1.10.0 és Mesa 7.10.1 csomagok, GCC 4.5, Python 2.7, dpkg 1.16.0, Upstart 0.9, Shotwell 0.9.1, Evolution 2.32.2, és még sok más...

 

Még több információt a Magyar Ubuntu Közösség hivatalos bejelentésében találsz.

Letöltés

Az Unity felületének bemutatása és használata az edu.ubuntu.hu oldalon.

Az Ubuntu 11.04 Natty Narwhal újdonságai a hivatalos ubuntu.com oldalon angol nyelven.


Szólj hozzá!

Címkék: az ubuntu legújabb megjelent narwhal kiadása 11.04 natty

A bejegyzés trackback címe:

https://ubuntutouch.blog.hu/api/trackback/id/tr623478324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása