2012.05.15.
13:16

Írta: robinn

Tipp: Néhány általános probléma megoldása Ubuntu 12.04 alatt .:

 A legújabb Ubuntu számos újítást hozott és lehet, hogy egyesek számára könnyebbé vált a használata mivel mostanában egyre inkább a felhasználó barát környezet felé hajlanak a fejlesztők viszont lehet, hogy ez nem mindenkinek olyan egyszerű mint ahogy azt a fejlesztők gondolják, lehet vannak olyan dolgok amelyek például téged zavarnak vagy netalán hiányoznak és nem találod rá a megoldást akkor most mutatok neked egy párat amelyet az omgubuntu.co.uk szerkesztői állítottak össze az oldal Hozzászólások részéből.

 

robinn25: Asztal.png

 

Először  is telepítened kell  a My unity alkalmazást amely a Szoftverközpontból is elérhető vagy egyszerűen egy terminál ablakban (CTRL+ALT+T) kiadott sudo apt-get intall myunity parancs segítségével is telepítheted.

 

 

Hogyan tegyem ki az Asztal mutatása ikont az Unity indítójára (Launcher) ?  

 

 Hogyha használod az "Asztal mutatása" elemet az Alt+Tab ablakváltóban akkor valószínű, hogy nem fog működni viszont ha szeretnéd akkor könnyedén hozzáadhatod az Asztal mutatása  ikont az Unity indítójára a következőképpen: 

 Ha telepítetted a Myuntiy alkalmazást akkor nyisd meg majd navigálj a Desktop fülre és itt kapcsold be az Active "Show desktop" icon opciót.

 

robinn25: Aszatalmutatása.png

 

 

Hogyan tiltsam le a Dash-ben az Alkalmazások letöltése opciót ?

 

 A Dash-ben megjelenő letöltésre felkínált alkalmazások ikonjai amelyek a használni kívánt alkalmazások beírásakor jelenek meg egyes felhasználok számára lehet zavaró. Ez az opció arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet olyan más hasonló alkalmazásokra amelyeket ha szeretnél akkor telepíthetsz. Ez úgy látszik, hogy számos felhasználó számára nem tűnik egy hasznos funkciónak, személy szerint engem nem zavar.

 Ha te azok a felhasználok közé tartozol akiket ez zavar akkor azt letilthatod kétféle képen is - az egyik "állandó" megoldást kínál erre problémára.

  Az első ilyen megoldás (amelyik a könnyebb): ha a Dash-ben megnyitod az Alkalmazások lencsét és itt a jobb oldalon található Találatok szűrése opción belül alól  a Források résznél csak a Helyi alkalmazások opciót választod ki.

 

robinn25: Unity-alkalmazásokletöltése.png

 

 Viszont ez a megoldás nem állandó azaz nem jegyzi ezt meg a rendszer épp ezért bemutatok egy másik megoldást is amely már állandóvá teszi teszi ezt.

 A második megoldás az már akár állandó  is lehet: Nyisd meg a Myunity alkalmazást majd a Dash fülön kapcsold ki a "Display apps Available" opciót. Ezután jelentkezz ki majd újra be a módosítások érvénybe lépéséhez.

 

robinn25: Unity-alkalmazásokletőltése-2.png

 

 

Hogyan engedélyezem az automatikus-bejelentkezést Ubuntu 12.04 alatt ?

 

"A bejelentkező képernyő csak lassít engem" szokták mondani a felhasználok. Igaz kicsit lassítja a rendszer indulást viszont sok kellemetlenségtől is megóv.

 Az általános automatikus-bejelentkezés nem ajánlott , viszont ha jól ismered az ebből eredő biztonsági kockázatokat (pld: a lap-topod mellett ülő személy nyugodtan beléphet a számítógépedbe anélkül, hogy bármilyen sunyiságot alkalmazzon ) akkor nyugodtan engedélyezheted ezt az Ubuntu 12.04-ben.

 

robinn25: automatikusbejelentkezés.png

 

Ehhez nyisd meg a Rendszerbeállításokat majd a Felhasználói fiókok részben engedélyezd az Automatikus-bejelentkezés opciót.

 

Hogyan lehet négynél több  munkaasztalom ?

 

 Négy munkaasztal nem elég? Akkor te nagyon elfoglalt lehetsz testvér ! :)

 Ha a 4 munkaasztal nem elég akkor a fentebb említett Myunity alkalmazás segítségével több munkaasztalt is aktiválhatsz, amelyek között a Munkaterület-váltó ikon segítségével válthatsz.

 

robinn25: munkaterületváltó.png

 

 Ehhez nyisd meg a Myunity alkalmazást majd a Desktop fülön találsz két csúszkát amelyek segítségével horizontálisan és vertikálisan is növelheted a munkaterületek számát. Ezután lépj ki az alkalmazásból kattints a Munkaterület-váltó ikonra  majd navigálj az általad létrehozott munkaterületek között.

 

 

Hogyan engedélyezzem a felugró-ablakok (dodge) opciót az Unity-ben ?

 

 Ez technikailag nem lehetséges. A "felugró" (más néven intellihide) vonás többé nem található meg az Unity 3D-ben. Mark Shuttleworth ennek eltávolítási okát  részletesen elmagyarázta a Precise fejlesztési ciklusában.

 De ha nagyon szereted és hiányzik akkor léteznek rá megoldások.

 Az "Intellihide" vagy "dodge" vonás még jelen van az Unity 2D-ben ennek engedélyezéséhez viszont szükséged lesz a harmadik féltől származó Unity 2D finomhangolási eszközre

 

robinn25: Unity 2D beállítások.png

 

 Az Unity 3D felhasználok számára is létezik egy megoldás erre a problémára viszont ezt csak és kizárólag saját felelősségedre telepítsd és alkalmazd.

 Ehhez vedd fel a következő tárolót majd frissíts:

sudo add-apt-repository ppa:ikarosdev/unity-revamped
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

  Eltávolítása:

sudo apt-get install ppa-purge
sudo ppa-purge ppa:ikarosdev/unity-revamped

 

 A módosítások érvénybe lépéséhez minden esetben jelentkezz ki majd újra be.

 

Hogyan tegyem láthatóvá a dátumot az óra mellet ?

 

 

 Hasznosnak találom még személy szerint is ha az óra mellet látom az aktuális dátumot illetve napot is, mivel ha jól olvasom akkor nem vagyok egyedül azzal, hogy néha hajlamos vagyok elfelejteni az aktuális napot illetve dátumot. Az Ubuntu elérhető teszi az óra indikátor testreszabását. Ehhez menj a Rendszerbeállításokba majd a Dátum és Idő opción belül engedélyezd azokat az információkat amelyeket szeretnél.

 

robinn25: Dátumésóra.png

 

Ha bármilyen olyan zavaró hibába futottál amelyekhez találtál megoldást is akkor érezd magad hasznosnak és nyugodtan oszd meg ezt akár itt egy hozzászólásban vagy a facebook oldalamon.

 

 Eredeti cikk (angol): http://omgubuntu.co.uk/2012/05/solve-six-common-gripes-with-ubuntu-12-04/

4 komment

Címkék: asztal ubuntu rendszer alkalmazások dash unity 12.04 LTS testreszabása myuntiy

A bejegyzés trackback címe:

https://ubuntutouch.blog.hu/api/trackback/id/tr604509420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putyilov gyári melós 2012.05.16. 01:16:05

My Unity helyett sokkal jobb az Ubuntu Tweak.
ubuntu-tweak.com/

robinn 2012.05.16. 08:52:46

@Putyilov gyári melós: Igazad van rendszer beállításra sokkal jobb, viszont a myunity kifejezetten az Unity testreszabására lett fejlesztve.

szikjáró 2013.01.27. 12:35:32

ha az egész miskulancia önmaga tükörképe lenne, talán használnám, de mivel ez elérhetetlen és én meg jobbkezes vagyok, az egér is jobb oldalon van, és az esetek 99%-ában az egérmutató is, így állandóan keresztbe kell húzgálni az egeret a kijelzőn, ami kényelmetlen, mert a scrollbarok amúgyis jobb oldalon vannak, az ablakdíszeket még lehet rendezni jobbra, de a unity-launchert és a dash-t meg nem, így egy nagy logikátlan és nem kézre eső katyvasz az egész.

Viszont ha van megoldás rá, esetleg kipróbálom, addig meg ne is lássam.

ptata 2013.03.31. 16:19:07

Köszi a leírást, segített nekem.
Kis kiigazítás: itt 'sudo apt-get intall myunity' hiányzik egy 's' betű.
süti beállítások módosítása