2012.04.30.
17:12

Írta: robinn

Ubuntu 12.04 LTS, Precise Pangolin: Telepítés után... néhány hasznos dolog... csak precízen .:

 Miután telepítetted a rendszert van még néhány dolog amit be kell állítanod ahhoz, hogy használni tudd a rendszered teljes egészében, vagy akár beállíthatsz olyan dolgokat  amelyeket kicsit nehezebben érsz el. Ehhez szolgál útmutatást ez a bejegyzés mint ahogyan ezt már megszokhattad tőlem (például: itt és itt). Ha úgy gondolod készen állsz akkor nincs más hátra kezdjünk bele.

 

robinn25: Dash.png

 

 Első dolgod a csomaginformációk frissítése és az estleges javítások, módosítások telepítése .:

 

 

 Ez fontos dolog, épp ezért nyiss egy terminál ablakot (CTRL+ALT+T) amelyet még a későbbiekben használni fogunk, és írd be a következő parancsot:

sudo apt-get update

 Ezután ha a rendszer nem ajánlja automatikusan a telepíthető frissítéseket keress rá a Dash-ben a Frissítéskezelő alkalmazásra majd futtasd.

 

robinn25: Frissítéskezelö.png

 

robinn25: Frissítéskezelö2.png

 

 Ha van saját videó kártyád (mert miért ne lenne) telepítsd a hozzá tartozó meghajtóprogramot .:

 


   1.) Ehhez keress rá a Dash-ben a További illesztőprogramok alkalmazásra és telepítsd a neked megfelelőt

(* Megjegyzés: Nekem Radeon kártyám van így nyilván való, hogy nekem ezeket az illesztő programokat ajánlja fel)

 

robinn25: További illesztőprogramok.png

 

   2.) Vagy akár telepítheted a gyártó által kiadott illesztőprogramokat kézzel, ehhez segítség lehet (angol nyelven) a következő wiki cikk egyike:

 
 
 

  Ha gondod lenne a boot képernyő felbontásával .:

 
 Előfordulhat régebbi videó kártyák illesztőprogramjának telepítése után jelentkező felbontási hiba ezt könnyedén javíthatod az ebben a bejegyzésben írtak után. 
 
   
 
 

 Jól jöhet néhány finomhangolás a rendszeredre, ehhez kiváló alkalmazás az Ubuntu-Tweak .:

 
  A legújabb kiadása épp a legújabb Ubuntu 12.04 rendszerekre lett optimizálva, úgy hogy neked nagyon kevés dolgot keljen terminálban elvégezned. Ennek segítségével egyszerűbben veheted fel kedvenc alkalmazásaid PPA tárolóját ahonnan mindig a legfrissebb verzió települ, egyszerűen és a lehető legkönnyebben tisztíthatod  meg rendszered az interneten történő böngészési előzmények hátramaradt szemetétől, illetve rengeteg dolgot beállíthatsz a Unity-ben, olyanokat amelyeket csak terminálos megoldásokkal sikerülne, néhány beállítást eszközölhetsz a bejelentkező képernyő beállításainál és még sorolhatnám: ha úgy gondolod , hogy szeretnéd telepíteni akkor ehhez nyiss egy terminál ablakot majd vedd fel az alkalmazás PPA tárolóját majd telepítsd azt a következőképen:
sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak

 

robinn25: ubuntu-tweak.png

 

robinn25: ubuntu-tweak2.png

 

robinn25: ubuntu-tweak3.png

 

robinn25: ubuntu-tweak4.png

 

  

 Ha hiányozna a Synaptic csomagkezelő és a Gdebi csomagkezelő a Szoftverközpont helyet .: 

 
Az előző kiadások óta hiányzik az addig alapértelmezett csomagkezelő alkalmazás a Synaptic. Kezdő felhasználok számára ez egy kicsit riasztó lehet de gondolom ez csak a kinézete miatt lehet így jómagam jobban szeretem mint az Ubuntu Szoftverközpontot, először nem nagyon kedveltem de aztán hamar megbarátkoztam vele. Ez személyes vélemény volt, nem muszáj egyetértened vele, viszont ha neked is hiányzik akkor a következőképpen telepítheted: 
 
sudo apt-get install synaptic gdebi
 
 

robinn25: synaptic.png

 

 

  Ha hiányozna az időjárást megjelenítő kis indikátor az óra mellet .:

 
 Egész az Ubuntu 11.04-es kiadásig alapértelmezetten helyet kapott egy kis indikátor az óra mellet amely a saját városod aktuális időjárását mutatta. Ha hiányozna (mert például nekem hiányzik) egyszerűen telepítheted ha egy terminál ablakba (CTRL+ALT+T) telepíted a következőképpen:
 
sudo apt-get install indicator-weather
 

 

robinn25: időjárásjelentés.png

 

  Új beállítási lehetőség a Unity-ben: Magánszféra .:

 
 Egy új beállítási lehetőséggel bővült a Unity Rendszerbeállítások alkalmazása, ennek segítségével akár az Ubuntu-Tweak telepítése nélkül egyszerűen törölheted a nemrégiben használt alkalmazások illetve dokumentumok, fájlok vagy videók, zenék megtekintésének naplózásást amely alapértelmezetten látszik ha megnyitod a Dash-t. 
 
 

 

robinn25: magányszféra.png

 

 
 

  Globális menüt a LibreOffice alkalmazásnak .:

 
 Mint az előző kiadásoknál még mindig nem kapott globális menüt  a LibreOffice alkalmazás, ezt egy kisebb alkalmazás telepítésével orvosolhatod amelyet egy terminálbalakba beírt parancs segítségével telepíthetsz a következőképpen:
 
sudo apt-get install lo-menubar
 
 

 

robinn25: Libreoffice.png

 
 

 

   Flash beépülő ? .:

 
 Rengeteget olvastam már a flash körüli vitákról, arrol, hogy nem működik megfelelően és a többi... Szerintem ez változó kinek működik kinek nem. Két megoldást kínálok erre a problémára az egyik ilyen ha telepíted a flash beépülőt a Szoftverközpontból a másik pedig ha telepíted a Google-Chrome webböngészőt innen mivel ennek a böngészőnek van saját beépített flash beépülője, így nincs vele gond, sőt személy szerint jobban kedvelem mint a Mozilla Firefox-ot.
 
 
 

  Ubuntu-restricted-extras csomag  telepítése .:


Akad egy harmadik megoldás is amit a Google-Chrome-on kivül mindenkinek ajánlok. Mégpedig telepítsd az ubuntu-restricted-extras csomagot. Ez tartalmaz minden olyan csomagot beleértve a flash beépülőt, a multimédia kodek csomagot, betütipusokat, stb. amelyekre a későbbiekben szükséged lehet
 
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
 
 

   Képernyővédőt vissza .:

 
 Talán mára ez már nem is olyan fontos, épp ezért a fejlesztők ezt eltávolították az alapértelmezetten települő alkalmazások közül viszont neked lehet, hogy szükséged van rá, épp ezért ha kell telepítsd a következőképpen:
 
sudo apt-get remove gnome-screensaver
sudo apt-get install xscreensaver xscreensaver-gl-extra xscreensaver-data-extra

Miután telepítetted, keress rá a Dash-ben mint Screensaver és módosítsd kedved szerint. Ahhoz, hogy érvénybe léphessenek a módosítások az automatikusan induló alkalmazások közé tedd be ezt a parancsot: "xscreensaver -nosplash". Ellenőrzésképpen add ki ezt a parancsot egy terminál ablakban:

sudo ln -s /usr/bin/xscreensaver-command /usr/bin/gnome-screensaver-command
Ha végig szeretnél nézni egy filmet, videót vagy egy Youtube videót teljes egészében úgy, hogy ezt ne szakítsa meg a képernyővédő szükséged lesz a Caffeine alkalmazásra amely lehetővé teszi ezt:
sudo add-apt-repository ppa:caffeine-developers/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install caffeine python-glade2

Ha mégis vissza szeretnél térni az alapértelmezett fekete képernyőre vissza állíthatsz mindent az eredetiére a következőképpen:

sudo apt-get remove xscreensaver xscreensaver-gl-extra xscreensaver-data-extra
sudo rm /usr/bin/gnome-screensaver-command
sudo apt-get install gnome-screensaver

 

Java vs. Ubuntu 12.04 LTS .:

A legújabb Ubuntu kiadás hivatalos tárolójából hiányzik a "sun-java6" csomag mivel eltávolították a JDL engedélyt. A Java7 még mindig nem elérhető de itt van két megoldás amivel telepítheted ha szükséged lenne rá:

- Az OpenJDK7 telepitése:

   
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer

- Az előző Oracle(előzőleg: Sun)  "sun-java6"  csomag telepitése egy külső tárolóból:

sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install sun-java6-jdk sun-java6-plugin
 
 

  Gwibber, Emphaty, Mozilla Thunderbird - Közösség, barátok, levelezés .:

 
 Legvégül nem maradt más mint a közösségi fiókok beállítása illetve az üzenetküldő beállítása, valamint a levelezés beállítása.
 
 

robinn25: Közösségifiokok-messneger.png

 

robinn25: emphaty.png

 

robinn25: emphaty2.png

 

robinn25: Közösségifiokok2.png

 
 

robinn25: MozillaThunderbird.png

 
 
 
 
 
 
 A bejegyzés megírásához segítségemre volt a webupd8.org cikke.

8 komment

Címkék: flash hiba időjárás office ati nvidia plymouth sun thunderbird ubuntu alkalmazás videókártya mozilla beállítások magánszféra után global oracle beállítás weather libre indikátor google chrome menu telepités unity tweak törlése gwibber telepitése indicator 12.04 LTS naplózások synaptic emphaty java 7

A bejegyzés trackback címe:

https://ubuntutouch.blog.hu/api/trackback/id/tr464480789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

742276 2012.05.30. 21:11:52

Köszönöm szépen!
Ez nagyon sokat segített: Java vs. Ubuntu 12.04 LTS .

LOLka 2012.08.09. 18:24:40

Köszi az időjárás appletért!
10.04 LTS-t használtam eddig, most felraktam ezt a "csodát", de nagyon megbántam. Lehet, hogy visszatérek 10.04-re. . . :( Vagy ráerőszakolok egy Gnome 2-t.
A Gwibber nálam az életben nem működött rendesen, nem tudom mit keres még mindig a disztroban.

robinn 2012.08.11. 11:06:27

@LOLka: Nagyon szivesen! Figyelj nálam memoria hiány miatt még mindig 10.04 fut alapértelmezetten. 12.04 et csak a blog miat használok én még mindig meg vagyok vele elégedve :)
/A "ráerőszakolok egy Gnome 2" helyet inkább probáld ki az Ubuntu classic desktop nevű opciót. Ezt a bejelentkező képernyőn érheted el a felhasználói neved mellet lévő kis ubuntu ikonra kattintva. Gyakorlatilag egy rég kinézetü asztalt kapsz :) !/

LOLka 2012.08.27. 10:20:12

Ott csak Unity és Unity2D közül választhatok. És semmi különbséget nem vettem észre köztük. :)

tatosa 2013.03.13. 14:24:14

Segítséget szeretnék kérni abban, hogyan lehet a bal felső sarokban lévő ikonokat (bezárás, ablakméretezés, "lerakás tálcára") a jobb felső sarokba berakni. Roppant idegesít a mostani helyzet, bár ez is csak megszokásból fakad.

szemi1986 2013.10.24. 15:30:50

@tatosa: Telepítsd fel az Ubuntu tweak-et és abban ezt is be tudod állítani:
ASZTAL: Ablak/Finomhangolások/Ablakkezelő gombok helyzete menüpont
Ott már meg fogod találni.
süti beállítások módosítása