2012.04.29.
18:48

Írta: robinn

Megjelent az Ubuntu 12.04 LTS, kódnevén: Precise Pangolin ! .:

 Április 26-án a délután folyamán, megjelent az ütemtervnek megfelelően az Ubuntu legfrissebb kiadása a 12.04 LTS, kódnevén az Precise Pangolin. Ez a kiadás több szempontból is érdekesnek ígérkezik. Ettől a kiadástól kezdve az LTS (Long Term Support – Hosszú távú támogatás) kiadásoknak megváltozik a támogatási ideje, ezentúl a megszokott 3 év helyet, 5 évig lesz támogatva, azaz 5 évig érkeznek hozzá fontos biztonsági és hibajavítási csomagok. A szokásoknak megfelelően ez a kiadás is tartogat számos újdonságot.

 

robinn25: Asztal.png

 

Letöltési lehetőségek:



32 bites változat

torrent|Weblappark|Németország|Hollandia|Svédország|main

64 bites változat

torrent|Weblappark|Németország|Hollandia|Svédország|main

 

 

 

Az Unity, az Ubuntu felhasználói felülete, számos fejlesztésen ment keresztül. Ebben az 5.10 számú verzióban amely a GTK 3.4.1 kiadásán alapul, a fejlesztők legfontosabb célként a stabilitást tartották szem előtt de azért a megjelenésében is tartogat számos meglepetést. A fejlesztések közül megemlíthetjük a több monitoros rendszerek jobb támogatását, könnyeben testre szabható valamint több új funkcióval, szolgáltatással is bővült.

 

robinn25: Dash.png

Egyik ilyen újítás például a bal oldalt található Unity indító állandó jelleggel látható, viszont azoknak akik mégis a régi megoldást kedvelik a Rendszerbeállítások > Megjelenés menüpontban a Viselkedés fülön be illetve kikapcsolhatják ezt a funkciót.

 

robinn25: Unity Dash.png

 

Ezentúl a Rendszerbeállítások > Megjelenés menüpontban beállíthatóvá vált az indítóban található ikonok mérete, ezzel együtt a panel szélességét is be lehet állítani. Ezt eddig csak a Compiz beállításkezelőjében volt elérhető.

 

robinn25: Ikonok mérete.png

 

Az alkalmazások és fájlok gyors keresésére is szolgáló felület a Dash is megújult. A Dash kezdőoldalán található nagyméretű alkalmazás ikonok helyet a nemrégiben megnyitott dokumentumaink illetve alkalmazásaink láthatóak.

 

robinn25: Dash indító.png

 

Ugyancsak a Dash egy másik új funkciója a Videó lencse, amely a Dash alján található videó ikonra kattintva érhető el, amely lehetőséget nyújt többek között olyan nagyobb videó-portálok anyagai közti keresést mint például a Youtube, Vimeo, Dailymotion, Youtube Education, Youtube movies,Ted vagy akár a saját számítógépünkön megtalálható videóink között keresgélhetünk kedvünkre

 

robinn25: Dash-videó lencse.png

 

Az Untiy felület egyik legérdekesebb és talán a leghasznosabb funkciója a HUD, amely segítségével közvetlenül keresgélhetsz a feltelepített alkalmazások menüjében. Ezt az ALT billentyű egyszeri lenyomásával érheted el. Például szerkeszteni szeretnéd a hálózati kapcsolatot és nem tudod pontosan hol lehet ezt elérni, egész egyszerűen lenyomod az ALT billentyűt és beírod, hogy „hálózat” a találatok közt fogod találni az illető parancs elérhetőségét ezzel egy időben szerkeszteni is tudod ha rákattintasz a találatra. A HUD elsősorban azoknál az alkalmazásoknál tűnhet hasznosnak amelyek nagyobb, bonyolultabb menürendszerrel rendelkeznek, így nem kell végig keresned a menükben és az almenükben a kívánt opciót hanem egy pár billentyű lenyomásával elérheted azt egyszerűben.

 

robinn25: HUD.png

 

Újdonságnak számít már az Ubuntu 11.04 óta elérhető LightDM bejelentkező képernyő új opciója, az Unity-Greeter amely lehetővé teszi a bejelentkező képernyőn az adott felhasználó háttérképének megjelenítését.

 

robinn25: LightDM.png

 

Kisebb megjelenítési változásokon ment keresztül az Ubuntu két alapértelmezett témája is azaz az Ambiance és a Radiance is, viszont annál inkább helyezték előtérbe a fejlesztők a stabilitást és a kezelhetőséget.

 

robinn25: Ambiance.png

 

robinn25: Radiance.png

 

Gyorsabb és stabilabb lett a megújult Szoftverközpont is. Sokak örömére egy új kategória is helyett kapott a Szoftverközpontban melynek neve „Könyvek és magazinok”

 

robinn25: Szoftverközpont.png

 

robinn25: Szoftverközpont-2.png

 

Számos fejlesztésen esett át az Ubuntu One ingyenes online tárhely szolgáltatás is. Az eddig használt GTK alap felület helyett Qt felületre váltottak a fejlesztők így ez is gyorsabb és stabilabb. Egy másik újdonság az új Ubuntu One alkalmazással kapcsolatban, hogy lehetőség van Proxy használatra is. Lehet egyeseknek negatívum, viszont ide tartozik még, hogy ez eddig elérhető Evolution kapcsolatok szinkronizálása opciót eltávolították az alkalmazásból.

 

robinn25: Ubuntu One.png

 

robinn25: Ubuntu one 2.png

 

robinn25: Ubuntu One 3.png

 

Sokak örömére illetve bánatára ismét a Rhythmbox zenelejátszó lett az Ubuntu alapértelmezett zenelejátszója amelyben természetesen ismét elérhetővé vált az Ubuntu One Music Store online zenebolt. Ebben a kiadásban a legfrissebb 2.96-os verzió érhető el alapértelmezettként. Ez sokuknak ismerős lehet mivel egészen az Ubuntu 11.04-es kiadásáig ez volt az alapértelmezett zenelejátszó, személy szerint jómagam is jobban örülők a ennek is mivel jobban kedvelem ezt a lejátszót, na de ez már a saját ízlésem. Viszont azok akik a Banshee-t kedvelik jobban nem kell szomorkodniuk mivel a szoftverközpontból természetesen továbbra is elérhető és telepíthető.

 

robinn25: Rhythmbox.png

 

Egyéb változások és új szoftverek az Ubuntu 12.04-ben:

  • Firefox 11.0

  • Thunderbird 11.0.1

  • Nautilus 3.4.1

  • Gedit 3.4.1

  • Deja Dup 22.0

  • Libreoffice 3.5.2

  • Shotwell 0.12.2

  • Totem 3.0.1

  • Emphaty 3.4.1

  • Transmission 2.51

  • Gwibber 3.4.0

  • Gnome Control Center (Rendszerbeálljtások) 3.4.1

  • Linux kernel: 3.2.0-23.36

  • Xorg server 1.11.4

 

 

Egy másik érdekesség illetve hasznos fejlesztés kapott hely az Ubuntu legújabb kiadásban mégpedig a PAE kernel amely lehetővé teszi 4GB feletti memória kezelését.

 

Egyenlőre röviden ennyit a legújabb Ubuntu kiadásról, ha megtetszett töltsd le a fentebb található linkek bármelyikéről...

 

                                                           Kellemes perceket kívánok hozzá ! … 


Hivatalos bejelentés: fridge.ubuntu.com

Tulajdonságok (angolul): canonical.com

A Magyar Ubuntu Közösség hivatalos bejelentése:http://ubuntu.hu


Szólj hozzá!

Címkék: ubuntu megjelent unity 12.04 LTS

A bejegyzés trackback címe:

https://ubuntutouch.blog.hu/api/trackback/id/tr384479629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása