2012.03.01.
14:47

Írta: robinn

Linux Kernel 2.6.38: Energia gazdálkodási probléma megoldása .:

 Mivel többek között jómagam is még a lassan két éve megjelent Ubuntu 10.04 LTS-t használom így nem oly rég találkoztam egy rendszer frissítés után a 2.6.38-as kernel egyik hibájával (ugyanez a hiba jellemző még a 3.0 sorozat számú kernelekre is), e miatt a rendszerterhelés megnő kb. úgy 30% köré üres járatban. Az internetet böngészve találtam rá erre a megoldásra a webupd8.org weboldalán. Egyébként ugyanez a probléma még több gondot okozott a netbook illetve a laptoppal rendelkező felhasználok számára mivel többen is arra panaszkodnak, hogy rendszerük túl melegedet. Derül ki phoronix cikkéből. 

 Ugyancsak ő talált ki egy megoldást erre a problémára ebben a cikkében.

 

Mit is jelent ez a megoldás?



 A Grub2 konfigurációs fájl szerkesztésével kikényszeríted az aktív-állandó energia gazdálkodást amely remélhetőleg sok számítógépen működni fog viszont nem biztos, hogy mindegyiken. Ugyancsak Phoronix jegyezte meg a cikkében: " hogyha a rendszered / Bios-od rossz állapotban van lehetséges, hogy rendszer-leállásokkal fogsz találkozni " , épp ez a probléma lépet fel nálam is amire úgy néz ki, hogy megtaláltam a megoldást remélem neked is hasznos lesz ez a pár lépés.

 Ha nem megy jól az angol akkor leírom pár lépésben mit kell tenned viszont csakis saját felelősségre módosítsd a rendszer beállításokat !



Hogyan aktiváld ?



  • Az aktív-állandó energia gazdálkodás kikényszerítéséhez szerkesztened kell a Grub2 konfigurációs fájlt, ehhez nyiss egy terminál ablakot majd,                                                                                                      

gksu gedit /etc/default/grub
  • Keresd meg a következő sort :

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
  • Majd add hozzá a pcie_aspm=force parancsot amely után így kellene kinézzen

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pcie_aspm=force"

     * kétszer nézd meg mielőtt elmentenéd a fájlt mivel ha valamit rosszul gépeltél lehetséges, hogy nem indul majd az operációs rendszered.

  • Végül frissítsd a grub-ot a következő parancs segítségével:

sudo update-grub



Ezután már csak újra kell indítanod a rendszered a módosítások érvénybe lépéséhez.



Ha valami nem úgy sikerült volna ahogyan szeretnéd, könnyedén visszaállíthatod az előző  beállításokat : ehhez nyisd meg szerkesztésre rendszergazdaként az /etc/default/grub fájlt majd távolítsd el a "pcie_aspm=force" parancsot a "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT" sorból majd futtasd a sudo update-grub parancsot.

Szólj hozzá!

Címkék: linux hiba ubuntu rendszer probléma kernel túl melegedés megoldása 10.04 linux kernel 2.6.38 2.6.38 Energia gazdálkodási

A bejegyzés trackback címe:

https://ubuntutouch.blog.hu/api/trackback/id/tr444270341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása